Az etetési időszak általában november elejétől, március végéig tart.
Az sem okoz gondot, ha már október második felében, az első fagyok beköszöntétől, elkezdjük a madáretetést.
Mivel etessük a madarakat?
A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak.
Olajos magvak
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó.
Érdemes apró szemű magvakat (kölest, muhart stb.) keverni bele. Sok madár csőre nem elég erős ahhoz, hogy feltörjék az egész napraforgó szemeket.
A napraforgó, a köles, valamint egyéb apró szemű magok mellett a natúr nem sózott és nem pörkölt dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia is potenciális téli madáreleség.
Alma és bogyós gyümölcsök
Almával és a településeken könnyen gyűjthető bogyókkal is etethetjük a madarakat. Az almát, ha van rá mód, szúrjuk, a bogyókat akasszuk a bokrok és fák ágcsonkjaira. Néhány almát a talajra is tehetünk.
Állati zsiradék
Potenciális téli etetőanyag az állati zsiradék. A kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú és a megfőzött étkezési szalonna. Ma már széles körben kapható cinkegolyó és lágysajt- vagy vajtégla.
A madáretetőnket kis kézügyességgel mi is elkészíthetjük.