Epres túrótorta

A család nagy kedvence az epres túrótorta.

Hozzávalók:
Piskóta:
  • 3 db tojás
  • 9dkg liszt
  • 9dkg cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
Túrókrém:
  • 50 dkg túró
  • 60 dkg habtejszín
  • 1 darab citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál zselatin
  • 15 dkg víz
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Eper a díszítéshez.
Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  2. A piskótához a tojásokat válasszuk ketté.
  3. A cukor egyharmadával habosra keverjük a sárgáját.
  4. A fehérjét a cukor kétharmadával habbá verjük.
  5. A két habot óvatosan összeforgatjuk, belekeverjük az olajat, a vizet, végül a lisztet is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze nagyon.
  6. Egy 22 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapír karikát helyezünk, a masszát a formába öntjük, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. A krémhez a zselatinra ráöntjük a hideg vizet, és hagyjuk megduzzadni.
  8. A túrót a citromlével, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük egy kézi robotgép segítségével.
  9. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a túrókrémhez forgatjuk.
  10. A megduzzadt zselatint mikróban felmelegítjük, de csak annyira, hogy folyós legyen. Nem szabad forralni! A tejszínes túrókrémből egy keveset a folyékony zselatinhoz keverünk (hőkiegyenlítés miatt), majd az egész zselatinos masszát a túrókrémhez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
  11. A tortakarikában a piskótalapra ráöntjük a túrókrémet. Akár most is díszíthetjük, de várhatunk vele míg megdermed. A torta tetejét díszítjük a feldarabolt eperszemekkel.