A család nagy kedvence az epres túrótorta.
Hozzávalók:
Piskóta:
- 3 db tojás
- 9dkg liszt
- 9dkg cukor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
Túrókrém:
- 50 dkg túró
- 60 dkg habtejszín
- 1 darab citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál zselatin
- 15 dkg víz
- 18 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Eper a díszítéshez.
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- A piskótához a tojásokat válasszuk ketté.
- A cukor egyharmadával habosra keverjük a sárgáját.
- A fehérjét a cukor kétharmadával habbá verjük.
- A két habot óvatosan összeforgatjuk, belekeverjük az olajat, a vizet, végül a lisztet is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze nagyon.
- Egy 22 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapír karikát helyezünk, a masszát a formába öntjük, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A krémhez a zselatinra ráöntjük a hideg vizet, és hagyjuk megduzzadni.
- A túrót a citromlével, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük egy kézi robotgép segítségével.
- A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a túrókrémhez forgatjuk.
- A megduzzadt zselatint mikróban felmelegítjük, de csak annyira, hogy folyós legyen. Nem szabad forralni! A tejszínes túrókrémből egy keveset a folyékony zselatinhoz keverünk (hőkiegyenlítés miatt), majd az egész zselatinos masszát a túrókrémhez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
- A tortakarikában a piskótalapra ráöntjük a túrókrémet. Akár most is díszíthetjük, de várhatunk vele míg megdermed. A torta tetejét díszítjük a feldarabolt eperszemekkel.