Ha a testünk jól működik, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, a szervezetünk energiaszükséglete pedig körülbelül tizenöt százalékkal csökken. A fűszeres és zsíros fogások helyett ilyenkor lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet is pótolhatjuk.
Milyen ételeket fogyasszunk?
Ha szeretnénk a szervezetünket kímélni, és nem terhelni az emésztőrendszert, válasszuk ilyenkor tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel – javasolja Vékony Blanka dietetikus.
Igen népszerűek a kenyérre kenhető zöldségkrémek. Padlizsánkrém, cukkinikrém, mentás zöldborsókrém.
A grillezés során elkészíthetünk zöldségeket (cukkini, sárgarépa, gomba) és a bográcsozáskor pedig alacsonyabb zsírtartalmú ételeket is főzhetünk.
A túl zsíros, fűszeres ételek kellemetlen hasi tüneteket okozhatnak. Gondolva a hasfájásra, a puffadásra, akár hasmenés is jelentkezhet.
A nagy melegben nagyon fontos az ételek tárolása!
Bevásárlást követően ne hagyjuk az autóban a megvásárolt élelmiszert. Ha megfőztük az ételt, mihamarabb hűtsük le és tegyük a hűtőszekrénybe. A tejes ételekkel körültekintően kell bánnunk ebben a meleg időben, mert hamar megromolhatnak gondolva akár a majonézre és a tojásos ételekre is.
Elengedhetetlen a folyadékpótlás
Nyáron a nagy melegben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Ha mozgunk, akkor naponta minimum 3 liter folyadékot el kell fogyasztanunk.
Főként vizet fogyasszunk. Ugyanakkor az enyhén hűtött tea és a gyümölcsökkel ízesített víz is nagyon jó.
Számos gyümölcs áll rendelkezésünkre ebben az időszakban. Gondolva a görögdinnyére, az őszibarackra, a sárgabarackra. Ne feledkezzünk meg a levesekről sem. Viszont fogyasszunk kevesebb kávét, mert a kávénak vízhajtó hatása ismert.
Kerüljük az alkoholt és a cukrozott üdítőket. Helyette fogyasszunk limonádét!