A hideg gyümölcsleves a meleg nyári napokban hűsítő hatással bír. Friss, vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt elkészíthető.
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 50 dkg áfonya
- 50 dkg málna
Ugyanakkor lehet vegyes gyümölcsből is készíteni.
- őrölt fahéj ízlés szerint,
- 4 db szegfűszeg
- 1 evőkanál finomliszt,
- tej vagy tejszín vagy tejföl, ki melyiket szereti.
A választott gyümölcsöt az edénybe öntjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Beletesszük a cukrot, citromlevet, fahéjat és szegfűszeget. Felforraljuk.
Behabarjuk a levest. A lisztet csomómentesen elkeverjük tejben, vagy tejfölben, vagy tejszínben. Hozzáadunk pár kanál forró leves és jól összekeverjük, majd szűrőn keresztül a leveshez adjuk és azzal is jól elkeverjük.
Újra forraljuk, ha kihűlt, hidegen tálaljuk.