Kovászos uborka
Készítsük el mi magunk a kovászos uborkánkat. Ilyen egyszerű.
Kovászos uborka
- 2,5 kg kovászolni való uborka
- 6 dkg só
- 2 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 2 liter meleg víz
- 25 dkg kenyér
Az uborkákat vízbe áztatjuk, megdörzsöljük. A végeiket levágjuk, majd hosszában bevágjuk az oldalát 2-3 helyen, hogy jól átjárja a sós lé.
Az uborkákat betesszük 3 literes befőttesüvegbe. Rádobáljuk a fokhagymagerezdeket, rátesszük a kaprot és felöntjük 2 liter sós meleg vízzel. Arra ügyeljünk, hogy ellepje az uborkákat a víz. A tetejére kenyeret teszünk.
Lefedjük akár kistányérral vagy celofánnal. Kitesszük a napra és 3 napig kinn hagyjuk. Ha jónak látjuk, akkor vegyünk ki egy darabot belőle és kóstoljuk meg.
Ha megpuhult és finom, leszedjük róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat átszedhetjük másik üvegbe, vagy dobozba. Rászűrjük a levet és mellé helyezzük a fokhagymákat majd hűtőben tároljuk.







