Töltött káposzta

Töltött káposzta, a legtöbb családi vacsora főszereplője.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • őrölt fekete bors
  • darált édes fűszerpaprika
  • víz
  • 5 dl paradicsomlé
  • 3 darab babérlevél
  • tálaláshoz tejföl

Elkészítés:

  • A rizst megmossuk és lecsepegtetjük.
  • A darálthúst tálba helyezzük és hozzáadjuk a sót, a fűszerpaprikát, az őrölt köményt, az őrölt fekete borsot, a fokhagymanyomón lenyomott 2 gerezd fokhagymát, a negyedig lereszelt vöröshagymát, a tojást és a rizst.
  • Jól összekeverjük.
  • Átmossuk a savanyú káposztát.
  • Az edény aljára tesszük a savanyú káposzta egy részét.
  • Gombócokat formálunk és rátesszük a káposztára.
  • Majd ismét káposztát teszünk.
  • A káposztára ismét gombócokat.
  • A gombócok közé tehetünk füstölt kolbászt, disznó körmöt, füstölt húst.
  • Végül lefedjük káposztával.
  • A káposzta tetejére tehetünk szeletelt vöröshagymát, sót, borsot, őrölt köményt, babérlevelet.
  • Felöntjük annyi vízzel, hogy épp, hogy ellepje, majd paradicsomlevet is önthetünk rá.
  • Fedő alatt puhára főzzük.
  • Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!