Receptek

Receptek

Epres túrótorta

A család nagy kedvence az epres túrótorta. Hozzávalók: Piskóta: 3 db tojás 9dkg liszt 9dkg cukor 3 evőkanál olaj 3 evőkanál víz Túrókrém: 50 dkg túró 60 dkg habtejszín 1 darab citrom leve és reszelt héja 1 evőkanál zselatin 15 dkg víz 18 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor Eper a díszítéshez. Elkészítés: A sütőt

Read More »
Receptek

Kovászos uborka

Készítsük el mi magunk a kovászos uborkánkat. Ilyen egyszerű. Kovászos uborka 2,5 kg kovászolni való uborka 6 dkg só 2 csokor kapor 1 fej fokhagyma 2 liter meleg víz 25 dkg kenyér Az uborkákat vízbe áztatjuk, megdörzsöljük. A végeiket levágjuk, majd hosszában bevágjuk az oldalát 2-3 helyen, hogy jól átjárja a sós lé. Az uborkákat

Read More »

Így kíméld a gyomrodat a nyári hőségben!

Ha a testünk jól működik, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, a szervezetünk energiaszükséglete pedig körülbelül tizenöt százalékkal csökken. A fűszeres és zsíros fogások helyett ilyenkor lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet is pótolhatjuk. Milyen ételeket fogyasszunk? Ha szeretnénk a szervezetünket kímélni, és nem

Read More »
Receptek

Rántott cukkini

A cukkiniket meghámozzuk, majd felszeleteljük. Ízlés szerint megsózzuk a cukkinik mindkét oldalát. Lisztbe forgatjuk. Tojásba mártjuk. Zsemlemorzsába forgatjuk. Végül felhevített olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük. Körettel és akár kovászos uborkával kínáljuk.

Read More »
Receptek

Hideg gyümölcsleves

A hideg gyümölcsleves a meleg nyári napokban hűsítő hatással bír. Friss, vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt elkészíthető. Hozzávalók: 50 dkg meggy 50 dkg áfonya 50 dkg málna Ugyanakkor lehet vegyes gyümölcsből is készíteni. őrölt fahéj ízlés szerint, 4 db szegfűszeg 1 evőkanál finomliszt, tej vagy tejszín vagy tejföl, ki melyiket szereti. A választott gyümölcsöt az edénybe

Read More »
Receptek

Tócsni

Másik nevén lepcsánka, vagy matutka. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál liszt, 2db tojás olaj a sütéshez A meghámozott és megmosott burgonyát lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a sót, ízlés szerint a borsot és összekeverjük. Melegítünk olajat és evőkanál segítségével az olajba tesszük a masszát, majd a kanál hátával elsimítjuk lepény formájúra. Szép aranybarnára

Read More »
Receptek

Tárkonyos csirkeragu leves

2 db csirkemellfilé 3 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 2db fehérrépa 3 db sárgarépa 1 db zeller 20 dkg zöldborsó 20 dkg gomba 4 evőkanál olaj 4 db leveskocka só bors tárkony 2 dl főzőtejszín 1 csokor petrezselyem 1evőkanál liszt egy fél citrom leve Elkészítés: A csirkemellfilét apró kockákra szeleteljük.  A vöröshagymát és a fokhagymát

Read More »
Receptek

A tejfölös pogácsa sok évtizedes családi receptje

Amire szükség van egy adag elkészítéséhez: Ahogy a dédimama írja: „Az élesztőt cukrostejben felfutattjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyagot, gyenge rétestészta keménységű tésztát gyúrjunk, amit félórát a deszkán pihentetünk. Ezt még kétszer megismételjük. 20 percenként a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megrácsozzuk, apró pogácsákat szaggatunk. Sütőlemezen 10 percig pihentetjük,

Read More »